English  |  正體中文  |  简体中文  |  Post-Print筆數 : 27 |  Items with full text/Total items : 95905/126495 (76%)
Visitors : 31763005      Online Users : 379
RC Version 6.0 © Powered By DSPACE, MIT. Enhanced by NTU Library IR team.
Scope Tips:
  • please add "double quotation mark" for query phrases to get precise results
  • please goto advance search for comprehansive author search
  • Adv. Search
    HomeLoginUploadHelpAboutAdminister Goto mobile version
    Please use this identifier to cite or link to this item: http://nccur.lib.nccu.edu.tw/handle/140.119/115078


    Title: 社群媒體傳散資訊能力之研究-以臉書分享為例
    Authors: 劉慧雯
    Contributors: 傳播學院
    Keywords: 社群媒體;臉書;資訊工具
    social media;Facebook;information system
    Date: 2013
    Issue Date: 2017-12-08 14:50:00 (UTC+8)
    Abstract: 計畫於2012年起展開以資訊工具分析臉書後設資訊(metadata)的研究工作,試圖瞭解臉書使用者透過臉書介面設置的機制將資訊傳散出去的行為。為了掌握臉書上的數位足跡,本計畫由傳播學者與資訊科學學者進行各種跨領域合作實驗。三年來,本計畫主持人、2位協同主持人 、6位兼任研究助理 以及2位研究參與者 等研究團隊共產生傳播與資訊科學領域期刊論文3篇、會議論文16篇、碩士論文3篇,以及於2017年年初進行論文計畫書口試的碩、博士論文各1篇(詳細發表內容參見附件)。另有審查中1篇英文專書篇章以及進行中碩士論文3篇。 這三年來,除了分析臉書的資訊結構、臉書釋出資訊的條件,同時也對臉書使用者的行為分析工具,有了初步的理解與發展。在這個傳播與資訊科學跨領域合作計畫中,我們採取問題導向式的資料蒐集、清洗整理與視覺化活動;先提出問題意識,然後與臉書API結構中既有(given)的材料比對,整理出可觀察操作的研究問題。本計畫並提出數據研究的反思,主張下一階段研究應更注重數據的「厚度」。
    is research aims at understanding how users distribute information on and via Facebook. By analyzing the Graph API structure, we developed several information tools to gather, analysis and visualize data Facebook.
    Relation: 執行起迄:2013/08/01~2016/10/30
    102-2420-H-004-045-MY3
    Data Type: report
    Appears in Collections:[新聞學系] 國科會研究計畫

    Files in This Item:

    There are no files associated with this item.



    All items in 政大典藏 are protected by copyright, with all rights reserved.


    社群 sharing

    著作權政策宣告
    1.本網站之數位內容為國立政治大學所收錄之機構典藏,無償提供學術研究與公眾教育等公益性使用,惟仍請適度,合理使用本網站之內容,以尊重著作權人之權益。商業上之利用,則請先取得著作權人之授權。
    2.本網站之製作,已盡力防止侵害著作權人之權益,如仍發現本網站之數位內容有侵害著作權人權益情事者,請權利人通知本網站維護人員(nccur@nccu.edu.tw),維護人員將立即採取移除該數位著作等補救措施。
    DSpace Software Copyright © 2002-2004  MIT &  Hewlett-Packard  /   Enhanced by   NTU Library IR team Copyright ©   - Feedback